Szukaj na tym blogu

sobota, 7 lipca 2012

Tarta ze szparagami na cieście francuskim.


Uwielbiam szparagi i uwielbiam ciasto francuskie. Dlaczego więc tego nie połączyć? 

Zapraszam na pyszną i delikatną tartę.


Tarta ze szparagami na cieście francuskim.

Składniki:
  •  Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1 pomidor
  • Żółty ser
  • Szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku


Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Połową ciasta francuskiego wykładami formę do tarty, nakłuwamy  i pieczemy ok 15 min w piekarniku. W tym czasie myjemy i czyścimy szparagi, blanszujemy w gorącej wodzie. Wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i wykładamy spód żółtym serem. Na to układamy szparagi, pokrojonego w cząstki pomidora. 

Rozprowadzamy sos beszamelowy. Całość przykrywamy pozostałym ciastem francuskim i pieczemy ok. 15-20 min. 

 Sos beszamelowy:
Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i całość równomiernie mieszamy. Następnie wlewamy szklankę mleka i wszystko rozprowadzamy. Gotujemy na małym ogniu często mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Można dodać również łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz