Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 lutego 2013

Pierś kurczaka w zupie cebulowej i pieczone ziemniaczki

Jest to pomysł, którym podzieliła się ze mną mama, a ona z kolei dostała go od koleżanki z pracy. Pierś wychodzi soczysta, delikatna i pyszna. Obowiązkowo do tego pieczone ziemniaczki (w wersji ostrej) nadają całości charakteru. Zapraszam!


Składniki:
na 2 porcje
  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
  • opakowanie zupy cebulowej
  • 250ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, tymianek, czosnek suszony
  • żółty ser
  • pół cebuli

  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz biały, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek, czerwona papryka lub inne które lubicie
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pól cebuli

Pierś: Pierś z kurczaka umyć, usunąć ewentualne błonki i tłuszcz. Doprawić odrobiną (!) soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć z obu stron na dużym ogniu do zrumienia. W naczyniu żaroodpornych wysypać połowę opakowania zupy cebulowej. Wyłożyć na to podsmażoną pierś z kurczaka, Obsypać resztą zupy, suszonym czosnkiem i tymiankiem. Zalać śmietaną. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. 


Zapiekać w piekarniku ok. 40 minut (w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia warto obrócić pierś na drugą stronę, a od koniec posypać startym żółtym serem.

Ziemniaki:   Ziemniaki dobrze myjemy - szorujemy. Kroimy w drobne cząstki. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami: 

pieprz, sól, czerwona ostra papryka


pieprz biały, sól, tymianek, suszony czosnek


pieprz biały, sól, tymianek, suszony czosnek, dodatkowo rozmaryn i oliwa z dodatkiem suszonych pomidorów

Pieczemy ok godziny lub nawet więcej w temperaturze 180 stopni przez pierwsze pół godziny, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe i cebulę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz