Jest to pomysł, którym podzieliła się ze mną mama, a ona z kolei dostała go od koleżanki z pracy. Pierś wychodzi soczysta, delikatna i pyszna. Obowiązkowo do tego pieczone ziemniaczki (w wersji ostrej) nadają całości charakteru. Zapraszam!
Składniki:
na 2 porcje
- 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- opakowanie zupy cebulowej
- 250ml śmietany 30%
- sól, pieprz, tymianek, czosnek suszony
- żółty ser
- pół cebuli
- 3 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz biały, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek, czerwona papryka lub inne które lubicie
- 8 pomidorków koktajlowych
- pól cebuli
Pierś: Pierś z kurczaka umyć, usunąć ewentualne błonki i tłuszcz. Doprawić odrobiną (!) soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć z obu stron na dużym ogniu do zrumienia. W naczyniu żaroodpornych wysypać połowę opakowania zupy cebulowej. Wyłożyć na to podsmażoną pierś z kurczaka, Obsypać resztą zupy, suszonym czosnkiem i tymiankiem. Zalać śmietaną. Dodać cebulę pokrojoną w piórka.
Zapiekać w piekarniku ok. 40 minut (w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia warto obrócić pierś na drugą stronę, a od koniec posypać startym żółtym serem.
Ziemniaki: Ziemniaki dobrze myjemy - szorujemy. Kroimy w drobne cząstki. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami:
pieprz, sól, czerwona ostra papryka
pieprz biały, sól, tymianek, suszony czosnek
Pieczemy ok godziny lub nawet więcej w temperaturze 180 stopni przez pierwsze pół godziny, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe i cebulę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz