Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Bułeczki mleczne

Ostatnio otrzymałam od przyjaciółki książkę "Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka." Ewy Aszkiewicz. Postanowiłam wykorzystać przepis na bułeczki mleczne, szczególnie, że zaprosiłam na popołudnie przyjaciółkę. Bułeczki wyszły fantastyczne. Ciepłe, idealne z dżemem brzoskwiniowym własnej roboty. Polecam!

Bułeczki mleczne



Składniki:
  • 3 szkl. mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 kostki masła,
  • 3 dag drożdży.
Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę mleka, cukier puder i przesianą mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące i sprężyste. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie formujemy małe bułeczki, układamy je na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy białkiem. Pieczemy pół godziny w temp. 160 stopni. Przepis jest na 20 sztuk, ale ja zrobiłam 8 dużych, pysznych buł.

8 komentarzy:

  1. Zapowiadają się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli masz ochotę zrobić komuś słodką niespodziankę -> Polecam upiec te bułeczki i podać z dżemem jeszcze na ciepło! :) Przepyszne! - Przyjaciółka (ww. ;p)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają, trzeba będzie zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konieczne! Są idealne na niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki, też je muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, bułeczki na stałe zagościły na naszym stole😊

    OdpowiedzUsuń