Szukaj na tym blogu

środa, 11 lipca 2012

Drożdżowe z owocami

Uwielbiam ciasto drożdżowe! I to w każdej postaci. Czy z owocami czy też same z kruszonką. Wbrew pozorom ciasto to nie jest pracochłonne. Jednak należy uważać, by nie umieścić ciasta w przeciągu, aby go nie "przeziębić". Ciasto drożdżowe najlepsze jest w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Moje początkowo miało być z samymi jabłkami, jednak znalazłam w kuchni jeszcze nektarynki, truskawki i czereśnie...

Zatem do dzieła! Zapraszam na...

Ciasto drożdżowe z owocami




Składniki:

3 szklanki mąki
15 dag roztopionego  masła
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży - świeżych
0,75 szklanki cukru
4 żółtka
2 opakowania cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

2 nektarynki
garść truskawek
garść czereśni
1-2 jabłka


Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, rozprowadzić w 0,5 szklanki mleka, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn, żółtka (powinny mieć temperaturę pokojową), cukier, mleko, 1 opakowanie cukru wanilinowego Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, dodając pod koniec powoli roztopione masło. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować masłem i rozłożyć na niej placek. Umyć owoce, pokroić w cząstki. Ułożyć na cieście wedle upodobania. Można posypać odrobiną cukru. Pozostawić placek do wyrośnięcia, następnie upiec. Podawać posypany cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz