Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 lipca 2012

Placuszki z borówkami i musem nektarynkowym

Dziś w Szczecinie chłodniej i od rana, z przerwami, pada. Gdy wstałam, spojrzałam na kosz pięknych nektarynek i borówek. W lodówce maślanka. Cóż innego mogłam zrobić, jak nie placuszki?

Placuszki z borówkami i musem nektarynkowym


Składniki:
  • 1,5 szkl. maślanki
  • 1 szklanka + 1 kopiasta łyżka mąki
  • 5 łyżek cukru *
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 garści borówek
  • 2 nektarynki
  • 2 łyżki cukru


W misce zmiksować maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i cukier na gładką masę. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu stron. Podczas smażenia borówki mogą puszczać sok, dlatego proces smażenia należy kontrolować ;). 

Nektarynki pozbawić pestek i zmiksować z 2 łyżkami cukru.



*Same placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego jeśli ktoś zdecyduje się podać je bez musu, radzę dodać więcej cukru.

Podawać z ulubioną herbatę. U mnie zielona z jaśminem.


sobota, 28 lipca 2012

Największy festiwal Ogni Sztucznych w Polsce i sobotnie śniadanie!

Na początku chciałabym Was serdecznie zaprosić na festiwal PYROMAGIC 2012. Jest to największy festiwal sztucznych ogni w Polsce. W tym roku odbędzie się jego piąta edycja. Wystąpią ekipy z Włoch, Czech, Chin oraz Portugalii. Będziecie mogli obejrzeć znakomite pokazy - każda z drużyn ma za zadanie przygotować pokaz w rytm muzyki. Jest to niesamowite przeżycie, gdy niebo "płonie" tysiącem pięknych światełek. Do tego będzie wiele atrakcji dla dzieci, zawody strażackie Firefighter Combat Challenge 2012 (również w wersji dziecięcej), Jarmark Rozmaitości. Po więcej odsyłam tutaj: http://fajerwerki.szczecin.eu/ . Festiwal odbędzie się w dniach 11 i 12 sierpnia.

A teraz słów kilka o moim śniadaniu. Chociaż nie bardzo jest o czym. Jest gorąco więc ani jeść ani tym bardziej gotować mi się nie chcę. Zapraszam więc na kolejny koktajl, dla odmiany brzoskwiniowo - bananowy.


Koktajl brzoskwiniowo - bananowy



Składniki:
  • 1 brzoskwinia
  • 1 banan
  • 1 opakowanie dużego kefiru

Brzoskwinię i banana obieramy, wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. A dalej już tylko odpoczywamy!

piątek, 27 lipca 2012

Koktajl z borówek - zdrowe śniadanie

W takie upały, które w końcu u nas nastały nie chce mi się gotować. Potrzebuję czegoś co doda mi energii i będzie lekkim posiłkiem idealnym na początek dnia. W sklepie na przeciwko złapałam za jogurt i borówki. Cóż mi z tego wyszło?


Koktajl z borówek

Składniki:
  • 1 opakowanie dużego gęstego jogurtu
  • 1 opakowanie borówek
  • kilka kostek lodu
  • listki melisy do przybrania 


Wszystko razem miksujemy i od razu podajemy. Można zmiksować również listki melisy czy mięty. Jak widać nie dodaje żadnego cukru - owoce same w sobie są wystarczająco słodkie, a to ma być zdrowe śniadanie.  Smacznego!




czwartek, 26 lipca 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

Bardzo lubię śniadania na ciepło, dlatego tez mimo upałów zapraszam  Was dzisiaj na:

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Obrać cebulę, pokroić drobno. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Dodać sól, pieprzy i smażyć, aż woda wyparuje. Zostawić do przestygnięcia. Ciasto francuskie podzielić na 8 części na środek każdej nałożyć przestudzone pieczarki, posypać tartym żółtym serem, skleić w koperty. Można posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20-30 min w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!


 A ja uciekam się opalać! :)

środa, 25 lipca 2012

Jagodzianki

Upiekłam wczoraj, aby dziś nie narzekać rano na brak czasu ;) W Szczecinie pogoda piękna i za pewne jej nie zmarnuję. Postanowiłam zatem zjeść pyszne śniadanie w ogrodzie. Padło na jagodzianki, których w tym roku jeszcze nie robiłam, a to ostatnia chwila! A więc zapraszam na...


Jagodzianki

  • 5 dag drożdży
  • 80 dag mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 15 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 litr jagód
(Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy :) )

Drożdże rozrobić w 0,5 szkl. ciepłego mleka, dodać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki, zostawić, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy do zaczynu przesianą mąkę, ciepłe mleko, 4 jajka (temperatura pokojowa - warto wyciągnąć je trochę wcześniej z lodówki), sól i roztopione, ale nie gorące masło. Całość wyrabiamy drewnianą łyżką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie formujemy małe bułeczki, które spłaszczamy i napełniamy jagodami wymieszanymi z cukrem. Dobrze zlepiamy i odstawiamy na pół godziny, aby jeszcze raz wyrosły. Po tym czasie smarujemy je żółtkiem rozmąconym z cukrem. Wstawiamy do piekarnika (180 - 200 stopni) i pieczemy do zrumienienia. Oczywiście można je polać lukrem zamiast żółtka z cukrem. Smacznego!

Dołączam przepis do akcji:

            

wtorek, 24 lipca 2012

Mój sposób na owsiankę

Cierpicie rano na brak czasu? Ja zdecydowanie! Czasem wybiegnę jedynie w pośpiechu łykając herbatę. Jednak staram się mimo wszystko zjeść rano cokolwiek - wszakże śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dziś połowę dnia zajęło mi załatwianie spraw "na mieście", a sami dobrze wiecie, że wszelkie umowy, reklamacje itp. spokojnie mogą zająć człowiekowi wolny dzień. Rano w pośpiechu udało mi się jedynie zjeść owsiankę. 



Owsianka
  • garść lub dwie płatków owsianych
  • 1-2 łyżek ulubionego dżemu (u mnie aroniowy)
  • pokrojone drobno orzechy
  • gorąca woda i mleko

Ten sposób na owsiankę podsunęła mi koleżanka, którą nie cierpi zapachu gotowanego mleka. Zalewamy nasze płatki owsiane wrzątkiem (nie za dużo wody). Przykrywamy miseczkę talerzykiem. Gdy płatki zmiękną odlewamy wodę i nalewamy mleko. Dodajemy dżem i orzechy. Zero gotowania i stania nad garnkiem! Smacznego!



poniedziałek, 23 lipca 2012

Śniadanie u Tiffany'ego

Moje dzisiejsze śniadanie! Lubię wakacje właśnie za takie leniwe, pyszne śniadania. Można wtedy na nie poświęcić więcej czasu i zrobić coś pysznego. Kiedyś w jakimś czasopiśmie (chyba Poradnik Domowy) widziałam zdjęcie właśnie takiej bułeczki zapiekanej z jajkiem. Dodałam do tego ser i wyszło coś pysznego.


Bułeczka zapiekana z jajkiem

Składniki na 1 osobę:
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • łyżka tartego sera 
  • łyżka masła
  • sól pieprz do smaku

Z bułki odkroić wierzch, środek wydrążyć. W miseczce wymieszać ser, masło, sól, pieprz i wysmarować masą środek bułeczki. Wbić w środek jajko. Zapiekać w temp. 180 stopni jakieś 10-15 minut aż jajko się zetnie (wierzch bułeczki też podpiec). Podawać z ulubioną sałatką - u mnie pomidorki cherry, rzodkiewka, bazylia, łyżka jogurtu greckiego. I garść pysznych czereśni!


Przepis dodaję do akcji:



piątek, 20 lipca 2012

Jarmark Jakubowy - relacja


Jarmark św. Jakuba jest w Szczecinie organizowany od roku 2009 i z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Nawiązuje do średniowiecznych jarmarków, które w Polsce swoja historią sięgaj nawet XIII wieku. Jarmark to nie tylko kramy z przeróżnymi tradycyjnymi serami, wędlinami czy miodami, ale również msze święte, nieszpory - jednym słowem coś dla ducha oraz coś dla oka i żołądka ;). Jarmark trwa do niedzieli i osobiście uważam, że warto się wybrać.

Więcej o historii i formie Jarmarku można znaleźć tutaj: (klik), ja tymczasem zapraszam na dzisiejszą minirelację: