Dziś w Szczecinie chłodniej i od rana, z przerwami, pada. Gdy wstałam, spojrzałam na kosz pięknych nektarynek i borówek. W lodówce maślanka. Cóż innego mogłam zrobić, jak nie placuszki?
Placuszki z borówkami i musem nektarynkowym
Składniki:
- 1,5 szkl. maślanki
- 1 szklanka + 1 kopiasta łyżka mąki
- 5 łyżek cukru *
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 garści borówek
- 2 nektarynki
- 2 łyżki cukru
W misce zmiksować maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i cukier na gładką masę. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu stron. Podczas smażenia borówki mogą puszczać sok, dlatego proces smażenia należy kontrolować ;).
Nektarynki pozbawić pestek i zmiksować z 2 łyżkami cukru.
*Same placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego jeśli ktoś zdecyduje się podać je bez musu, radzę dodać więcej cukru.
Podawać z ulubioną herbatę. U mnie zielona z jaśminem.
Jakie pyszne smaki !
OdpowiedzUsuń