Kolejna tarta ze szparagami! Uwielbiam lato, które daje nam
tyle możliwości wykorzystania świeżych owoców oraz warzyw. Pobliskie targi,
ryneczki i stragany uginają się od pięknych pomidorów, soczystych truskawek,
zielonych ogórków czy właśnie szparagów. Zapraszam więc kolejny raz na pyszną tartę!
Tarta na kruchym spodzie ze szparagami.
Ciasto:
- · 200g mąki
- · 100g zimnego masła
- · Szczypta soli
- · Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- · 1 jajko
Mąkę przesiać, masło posiekać. Z całości zagnieść szybko ciasto, na pół godziny włożyć do
zamrażalnika. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty. Podpiec 20 minut w
piekarniku w temperaturze 180 stopni- do momentu zarumienienia się.
Farsz:
- · Pęczek zielonych szparagów
- · 1 pomidor
- · Tarty żółty ser
- · 3-4 ząbki czosnku
- · ¾ kubka jogurtu greckiego
- · 2 jajka
- · Sól pieprz
Szparagi umyć, odkroić końce, obrać i lekko obgotować.
Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na to ułożyć cząstki pomidora. W kubku wymieszać jogurt grecki, jajka oraz posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Całość wylać na przygotowaną tartę. Piec kolejne 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz