Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 lipca 2012

Tarta na kruchym spodzie ze szparagami.


Kolejna tarta ze szparagami! Uwielbiam lato, które daje nam tyle możliwości wykorzystania świeżych owoców oraz warzyw. Pobliskie targi, ryneczki i stragany uginają się od pięknych pomidorów, soczystych truskawek, zielonych ogórków czy właśnie szparagów. Zapraszam więc  kolejny raz na pyszną tartę!

Tarta na kruchym spodzie ze szparagami.
 Ciasto:

  • ·         200g mąki
  • ·         100g zimnego masła
  • ·         Szczypta soli
  • ·         Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ·         1 jajko
Mąkę przesiać, masło posiekać. Z całości zagnieść szybko ciasto, na pół godziny włożyć do zamrażalnika. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty. Podpiec 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni- do momentu zarumienienia się.

Farsz:

  • ·         Pęczek zielonych szparagów
  • ·         1 pomidor
  • ·         Tarty żółty ser
  • ·         3-4 ząbki czosnku
  • ·         ¾ kubka jogurtu greckiego
  •  ·         2 jajka
  • ·         Sól pieprz

Szparagi umyć, odkroić końce, obrać i lekko obgotować. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na to ułożyć cząstki pomidora. W kubku wymieszać jogurt grecki, jajka oraz posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Całość wylać na przygotowaną tartę. Piec kolejne 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz