Uwielbiam szparagi i uwielbiam ciasto francuskie. Dlaczego
więc tego nie połączyć?
Zapraszam na pyszną i delikatną tartę.
Tarta ze szparagami na cieście francuskim.
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 pomidor
- Żółty ser
- Szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Połową ciasta francuskiego wykładami formę do tarty,
nakłuwamy i pieczemy ok 15 min w
piekarniku. W tym czasie myjemy i czyścimy szparagi, blanszujemy w gorącej
wodzie. Wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i wykładamy spód żółtym serem.
Na to układamy szparagi, pokrojonego w cząstki pomidora.
Rozprowadzamy sos
beszamelowy. Całość przykrywamy pozostałym ciastem francuskim i pieczemy ok. 15-20 min.
Sos beszamelowy:
Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i całość
równomiernie mieszamy. Następnie wlewamy szklankę mleka i wszystko
rozprowadzamy. Gotujemy na małym ogniu często mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy
sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Można dodać również łyżkę śmietany lub
jogurtu greckiego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz