Przepis pochodzi z kalendarza z odrywanymi kartkami. Podobno
przepisy z takich „miejsc” są najlepsze ;) Placek jest lekki, słodki, idealny
na letni podwieczorek. Polecam!
Pyszny placek
Składniki:
- · 1 kostka dobrego masła
- · 1 szklanka mleka
- · 4 jajka
- · 1,5 szklanki cukru
- · 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- · 1 opakowanie budyniu waniliowego
- · 1 opakowanie cukru waniliowego
- · 3 szklanki mąki
- · Ok. kilograma owoców
- · Opcjonalnie cukier puder/cynamon
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier. Gdy się połączą
dodajemy po jednym całym jajku, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz
budyń (suchy). Dodajemy po szklance mąki cały czas ucierając, a następnie wlewamy
szklankę mleka. Gdy się połączą wylewamy ciasto na przygotowaną formę do
pieczenia. Układamy wydrylowane, pozbawione gniazd nasiennych owoce (wiśnie,
jabłka, brzoskwinie). Pieczemy 45 – 60 min w ok 200 stopniach C. Gdy wystygnie
posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Dobrze wcześniej nasypać cukrem owoce –
szczególnie jabłka czy wiśnie, które mogą być lekko kwaśne. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz