Szukaj na tym blogu

sobota, 14 lipca 2012

Ciasto z jagodami


Jest to przykład ciasta od którego trudno się oderwać! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki (klik) i pierwotnie był ciastem z malinami... Widziałam gdzieś wersję z truskawkami - ja prezentuję z jagodami. Jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta musicie zrobić koniecznie! Najlepsze ciasto na świecie... Tak więc zapraszam na...

Ciasto z jagodami

Składniki

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych żółtek
Pianka budyniowa:
  • 5 dużych białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g jagód
  • cukier puder do oprószenia

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej :)
Potrzebna nam będzie blacha o wymiarach 33 na 20 cm. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy ciasto wystygnie, zacząć ubijać na sztywno białka. Pod koniec dodawać po łyżce drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą budyniową pianę. Wyrównać i posypać jagodami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.




Dołączam przepis do akcji:

            

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagody! Czas na jakieś ciasto z nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba zrobić koniecznie, bo sezon na jagody trwa krótko :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisane do wypróbowania :) Pianka i jagódki! Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to ciasto godzinę temu - już nie ma połowy :) Obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jutro planuję - w wersji z truskawkami! :)

      Usuń