Ponieważ sezon na jagody trwa krótko, przedstawiam kolejny przepis na ciasto z jagodami. Tym razem krucha tarta z pysznym kremem. Jeżeli do tej pory nie dodawaliście serka mascarpone do bitej śmietany to pora to zmienić!
Zapraszam Was więc dzisiaj na tartę z jagodami!
Tarta z jagodami
Ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru *
- szczypta soli
- 1 jajko
Krem:
- 200g śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 4 - 5 łyżek cukru pudru*
- 400g - 500g jagód
*Nie przepadam za bardzo słodkimi tartami, ale cukru można dodać odrobinę więcej.
Ciasto:
Mąkę przesiać. Masło pokroi, dodać do mąki. Dodać cukier i jajko i szybko wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 1 godziny). Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy. Przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać groch/fasolę/kulki ceramiczne. Piec ciasto w temperaturze 190ºC przez ok. 10
minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 5 - 7 minut. Ciasto wystudzić.
Krem:
Ubić śmietanę na sztywno (można dodać szczyptę soli). Pod koniec dodać po łyżce cukier puder oraz serek mascarpone. Wymieszać dokładnie.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, udekorować jagodami.
Tartę najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Za tydzień jadę do Polski (do Szczecina :) i mam nadzieję że jeszcze się załapię na jakieś resztki jagód i popełnię podobną pyszność ;)
OdpowiedzUsuńTe jagody to z pod szczecińskich lasów :) Było ich sporo jeszcze tydzień temu więc mam nadzieję że uda się uzbierać :) Pozdrawiam!
Usuńtarta wspaniała:)
OdpowiedzUsuń