Dzisiaj dostanę 23 kg ogórków gruntowych. Jeśli taka ilość wydaje Wam się duża to jesteście w błędzie! Część ogórków wykorzystam tak: (klik), kilka na pewno na małosolne, które już wiem, że królują na Waszych stołach. Na pewno będę chciała zrobić jeszcze kilka słoików jakiejś sałatki i pewnie ogóreczki w jakiejś nowej zalewie. A dzisiaj zapraszam Was na muffinki. Lubicie? Robicie? Ja zrobiłam muffinki z wiśniami. Moje dwie ogrodowe wiśnie bardzo w tym roku obrodziły. Wiśnie zostały przerobione na konfitury i kompoty, a kilka "ukradłam" do zrobienia tych muffinek. Polecam
Zapraszam na:
Muffinki z wiśniami
Składniki:
ok 20 babeczek
- 35 dag wiśni*
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy/oleju
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- szklanka dobrej maślanki
- cukier wanilinowy
*ja włożyłam w każdą muffinkę 3 wydrylowane wiśnie - razem potrzeba ok. 60-70 wiśni
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy. W osobnej misce wymieszać płynne składniki, dodać je do suchych składników i
wymieszać. Nie przesadzamy z mieszaniem, żeby muffinki nie oklapły ;). Przygotowanym ciastem napełnić do ok 2/3 wysokości foremki. W każdą muffinkę włożyć 3 wydrylowane wiśnie - można je oprószyć wcześniej mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i pieczemy 30 min. Warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Smacznego!
Dołączam przepis do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz