Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 9 lipca 2012

Kruche babeczki z truskawkami!

Uwielbiam truskawki! Szczególnie te z ogródka, które leniwie dojrzewają w słońcu! Dzisiaj zapraszam na pyszne, kruche babeczki. Idealne na letnie dni, w których czas płynie wolniej...



Kruche babeczki

przepis na ok. 20 babeczek

Ciasto:

1 żółtko
100g cukru pudru
200g zimnego masła
300g mąki
3 łyżki gęstej śmietany

Ciasto  szybko zagnieść, włożyć do zamrażalnika na 30 min. Wyjąć, rozwałkować, wylepić foremki. Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 minut.

Nadzienie:

200g śmietany 30%
250g serka mascarpone
cukier puder
truskawki

Śmietanę ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Kolejno dodawać cukier puder. Według mnie wystarczy już z 5-6 łyżek cukru pudru, jednak gdy ktoś lubi słodsze nie ma problemu dodać więcej :)).

Napełnić masą upieczone i wystudzone babeczki i udekorować truskawkami.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. lubię lato za takie truskawkowe słodkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko teraz truskawki mają taki niepowtarzalny smak!

      Usuń