Uwielbiam truskawki! Szczególnie te z ogródka, które leniwie dojrzewają w słońcu! Dzisiaj zapraszam na pyszne, kruche babeczki. Idealne na letnie dni, w których czas płynie wolniej...
Kruche babeczki
przepis na ok. 20 babeczek
Ciasto:
1 żółtko
100g cukru pudru
200g zimnego masła
300g mąki
3 łyżki gęstej śmietany
Ciasto szybko zagnieść, włożyć do zamrażalnika na 30 min. Wyjąć, rozwałkować, wylepić foremki. Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 minut.
Nadzienie:
200g śmietany 30%
250g serka mascarpone
cukier puder
truskawki
Śmietanę ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Kolejno dodawać cukier puder. Według mnie wystarczy już z 5-6 łyżek cukru pudru, jednak gdy ktoś lubi słodsze nie ma problemu dodać więcej :)).
Napełnić masą upieczone i wystudzone babeczki i udekorować truskawkami.
Smacznego!
Kruche babeczki
przepis na ok. 20 babeczek
Ciasto:
1 żółtko
100g cukru pudru
200g zimnego masła
300g mąki
3 łyżki gęstej śmietany
Ciasto szybko zagnieść, włożyć do zamrażalnika na 30 min. Wyjąć, rozwałkować, wylepić foremki. Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 minut.
Nadzienie:
200g śmietany 30%
250g serka mascarpone
cukier puder
truskawki
Śmietanę ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Kolejno dodawać cukier puder. Według mnie wystarczy już z 5-6 łyżek cukru pudru, jednak gdy ktoś lubi słodsze nie ma problemu dodać więcej :)).
Napełnić masą upieczone i wystudzone babeczki i udekorować truskawkami.
Smacznego!
lubię lato za takie truskawkowe słodkości
OdpowiedzUsuńTylko teraz truskawki mają taki niepowtarzalny smak!
Usuń