Ciasto jest rewelacyjne. Znika szybciej niż się je przygotowuje i piecze. Puszyste ciasto, które możecie przygotować z malinami, wiśniami, truskawkami, jagodami... Cóż tu dużo mówić, zapraszam na kawał dobrego ciacha!
Ciasto z borówkami (wg przepisu mamy mojego kolegi)
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. wody bądź mleka
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 4 jajka
- cukier wanilinowy
- olejek pomarańczowy lub cytrynowy *
- ulubione owoce - u mnie borówki
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i chłodzimy. W międzyczasie przesiewamy mąkę z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z 4 białek. Do schłodzonej masy dodajemy przesianą mąkę oraz 4 żółtka (olejek, jeśli go chcemy dodać). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i układamy owoce. Pieczemy około 45 min w 170-180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz