Bardzo lubię tarty. Bardziej wytrawne niż te słodkie. Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić tartę z tego, co akurat miałam pod ręką. Wyszła pyszna tarta na rewelacyjnie kruchym spodzie. Polecam wszystkim!
Tarta z kalafiorem, cukinią i marchewką
Składniki:
Ciasto:
- pół kostki zimnego masła
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Wylepić ciastem formę do tart, podpiec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min - dobrze tartę wcześnie obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą itp.
Farsz:
- 10 różyczek kalafiora
- pół średniej cukinii
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 5-6 dużych łyżek śmietany 12%
- pół opakowania sera feta
- odrobina tartego sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
Kalafior i marchewkę lekko podgotować. Cukinię obrać, pokroić na drobne kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa, zalać masą jajeczno - śmietanową. Posypać pokrojoną fetą i tartym serem. Piec, aż do ścięcia masy jajeczno - śmietanowej. Smacznego!
Lubię takie warzywne tarty.
OdpowiedzUsuń