Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 sierpnia 2012

Muffiny z cukinią i szynką

Wytrawne muffiny to ciekawa propozycja na każdą imprezę. Zawsze znajdą swoich zwolenników i można przygotować je w wielu wariantach. Ja przedstawiam dziś pyszny muffiny z cukinią i szynką!

 Muffiny z cukinią i szynką


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 małe cukinie
  • 200g szynki (u mnie ogonówka)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 100 ml oleju
  • 200g serka naturalnego (u mnie President)
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odrobinę solimy i zostawiamy na pół godziny, aby puściła sok. Szynkę kroimy w kosteczkę. Łączymy suche składniki: mąkę, pieprz, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy jajka, serek, olej, mleko, odciśniętą cukinię, szynkę. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i szybko mieszamy, jedynie do połączenia składników. Napełniamy ciastem przygotowane papilotki. Pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie :-)fajny pomysł na przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam, są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niewiem czemu ale mi nie wyszły chociaż dałam wszystko wg przepisu. oprócz serka dałam z Turka.
    W smaku dobre ale u mnie wyszła ciapka tylko z góry sie podpiekły. ktoś wie dlaczego? trzymałam ponad godzine:|bo ciagle ciasto bylo surowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A odcisnęłaś dobrze cukinię? (Ja ją wyciskam przez ręce, żeby pozbyć się jak największej ilości wody). Ewentualnie jeśli wydaje się, że ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Mam nadzieję, że następnym razem się uda! Sprawdzę jeszcze przepis, gdy tylko skończę remont kuchni, czy nie ma w nim błędu. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń