Szukaj na tym blogu

sobota, 4 sierpnia 2012

Tarta z kalafiorem, cukinią i marchewką

Bardzo lubię tarty. Bardziej wytrawne niż te słodkie. Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić tartę z tego, co akurat miałam pod ręką. Wyszła pyszna tarta na rewelacyjnie kruchym spodzie. Polecam wszystkim!


Tarta z kalafiorem, cukinią i marchewką


Składniki:

Ciasto:
  • pół kostki zimnego masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z  podanych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Wylepić ciastem formę do tart, podpiec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min - dobrze tartę wcześnie obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą itp. 

Farsz:
  • 10 różyczek kalafiora
  • pół średniej cukinii 
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 5-6 dużych łyżek śmietany 12%
  • pół opakowania sera feta
  • odrobina tartego sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Kalafior i marchewkę lekko podgotować. Cukinię obrać, pokroić na drobne kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa, zalać masą jajeczno - śmietanową. Posypać pokrojoną fetą i tartym serem. Piec, aż do ścięcia masy jajeczno - śmietanowej. Smacznego!


1 komentarz: