Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 sierpnia 2012

Kakaowe muffiny z budyniem waniliowym

Walczę w kuchni... Nie z garnkami, ale płytami g-k, panelami, pacami, wiertłami itp ;) Remont pełną gębą, niestety nie mam możliwości gotowania. Przedstawiam dziś za to zaległy przepis na muffiny. Można kupić takie muffiny "z paczki". Ale po co jeśli można je zrobić samemu? Te muffiny są przepyszne i na pewno "warte grzechu". 
Muffiny te były również prezentem dla koleżanki za obronionego "inżyniera".

Zapraszam więc dziś na:

Kakaowe muffiny z budyniem waniliowym

Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 - 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  •  4 łyżeczki (czubate) kakao

+ budyń waniliowy (gotowy - z mniejszej ilości mleka ).



W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszane mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać drewnianą łyżką - pamiętamy, że muffiny nie lubią dokładnego mieszania, składniki mają się jedynie połączyć. Papilotki napełnić ciastem (po dużej łyżce na każdą), na ciasto nałożyć po łyżeczce ugotowanego budyniu, przykryć kolejną warstwą kakaowego ciasta. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Udekorować listkami melisy lub mięty. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz