Szukaj na tym blogu

środa, 24 października 2012

Pizza ze szpinakiem i serem pleśniowym

Lubicie szpinak? Ja uwielbiam... Chociaż jeszcze do niedawna szpinak nie gościł w ogóle w moim domu. Aż do pewnej wizyty u ciotki, która zaserwowała mi zapiekankę z makaronu, sera i szpinaku. Palce lizać! Od tamtej pory szpinak zajadam w różnej postaci kilka razy w miesiącu. Dziś zapraszam Was na pyszną pizzę na dość grubym spodzie, całkiem zieloną, z pysznym serem pleśniowym. Taką trochę "polską" pizzę :)


Składniki na ciasto:
(ja zrobiłam z połowy porcji!)
  •  3/4 kg mąki typ 550
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 50g drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny i przykrywamy ściereczką. Gdy wyrośnie dodajemy 6-7 łyżek oliwy i trochę jeszcze wyrabiamy.



Szpinak:
  • ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody. W między czasie dodajemy również kaszkę kukurydzianą, która zagęści nam szpinak. Czosnek siekamy i dodajemy do naszego szpinaku. Doprawiamy do smaku.

Sos do pizzy:
  • koncentrat pomidory
  • 4 łyżki gotowego sosu "włoskiego"
  • czosnek
  • bazylia
  • sól, pieprz
Czosnek drobno siekamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Dodatkowo opakowanie serka pleśniowego oraz ok 15 dag sera żółtego i listki świeżej bazylii.

Gdy ciasto wyrośnie wylepiamy nim blachę. Na ciasto nakładamy sos pomidorowo - czosnkowy, na to tarkujemy żółty ser. Na pizzę wykładamy przygotowany szpinak, a następnie pokrojony w plastry ser pleśniowy, można udekorować świeżą bazylią. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp.170-180 stopni w zależności od piekarnika. Smacznego!


A taka jest moja jesień...







4 komentarze: