Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 października 2012

Quiche potrójnie serowe

Quiche to słona forma tarty.  Warzywny lub mięsny farsz układa się na kruchym cieście i zalewa masą jajeczno - śmietanową. Ja przedstawiam dziś wersję potrójnie serową - z kremowym serkiem dodanym do ciasta, mozzarellą i serem typu greckiego w farszu. Naprawdę pyszna!


Ciasto:
  • pół kostki masła,
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • suszona bazylia
  • szczypta soli
  • 100g serka typu philadelphia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki.

Farsz:
  • kilka suszonych pomidorów
  • jedna mała pierś z kurczaka
  • 100 g sera typu greckiego
  • 1 kulka mozzarelli 
  • kilka listków świeżej bazylii
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 4 duże jajka
  • ok. 4 - 5 dużych łyżek śmietany 18% 

Pomidory drobno kroimy. Pierś kurczaka myjemy, tymianek siekamy. Mięso solimy, pieprzymy, obtaczamy w tymianku. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia z obu stron. Ma nabrać ładnego złotego koloru. Kroimy je w plastry - pierś może być w środku jeszcze surowa. Mozzarellę również kroimy w plastry, ser typu greckiego w kostkę. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy mozzarellę, pokrojoną pierś kurczaka, ser oraz suszone pomidory. Świeżą bazylię siekamy i posypujemy nasze quiche. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz i tak przygotowaną masą zalewamy pozostałe składniki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz