Szukaj na tym blogu

piątek, 5 października 2012

Sama jesień czyli muffiny z dżemem z marchewki

Jeśli zrobiliście kilka słoiczków dżemu z marchewki możemy przejść do zrobienia muffinów. Są to muffiny niezwykle aromatyczne. Najlepsze na ciepło polane odrobiną lukru. Idealne na jesiennie wieczory, ponieważ i zapach, i kolor mają niezwykle jesienny. Dodatek jabłka sprawia, że muffiny nie są suche. Zapraszam dziś na...

Muffiny z dżemem z marchewki



Składniki:

  • 1,5 szkl. dżemu z marchewki,
  • 2 szkl. mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 duże jabłka,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3 łyżeczki cynamonu*,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych**
* Jeśli nie jesteście miłośnikami cynamonu dodajcie 1,5 łyżeczki.
** Wiórki były dość słabo wyczuwalne, ale polecam dodać 1/2 - 3/4 szkl. drobno posiekanych orzechów. Powinny wyjść jeszcze lepsze!

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy 3/4 szklanki oleju oraz 1,5 szkl. dżemu. Całość dobrze mieszamy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, sodę, cynamon, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe lub orzechy. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i napełniamy nimi przygotowane wcześniej papilotki. Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz