Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 października 2012

Biust kurczęcy zapieczony w szynce szwarcwaldzkiej z mozarell'a

Jeśli znudziły Wam się kotlety z piersi kurczaka, a pieczona pierś wydaje się zawsze sucha i nijaka powinniście spróbować tej potrawy. Pomysł powstał za nim Okrasa owijał piersi kurczaka boczkiem. Ja postawiłam na aromatyczną szynkę. Dzięki owinięciu piersi z kurczaka szynką jest ona miękka i soczysta.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól, pieprz
  • 2 garści różnych sałat (z ulubionym dresingiem)
  • kawałek papryki do dekoracji
Mięso umyć, usunąć ewentualny tłuszcz i błony. Tymianek posiekać. Piersi doprawić, obtoczyć w tymianku (ok.3 gałązek na 1 pierś). Zawinąć każdą pierś w 3 plastry szynki. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Piec ok. 15 minut (czas zależy od wielkości mięsa oraz od rodzaju piekarnika). Podawać na liściach różnych sałat skropionych dresingiem. Udekorować paseczkiem czerwonej papryki i gałązką tymianku. Polecam! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz