Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 października 2012

Dżem z marchewki i muffiny

Robiliście kiedyś dżem z marchewki? Tak, tak z marchewki... Ci, którzy go jedli mówią wprost - jest dziwny. Inny od znanych nam i uwielbianych dżemów z wiśni czy brzoskwiń. Ale ma w sobie coś intrygującego. Ja swój dżem wykorzystałam do zrobienia muffinek. Muffinki niebawem, a dziś zapraszam Was do zrobienia kilku słoiczków takiego dżemu. Jeśli nie posmakuje Wam w takiej postaci to na pewno przyda się do różnych wypieków. A zatem do dzieła!





Dżem marchewkowy

Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 200g cukru
  • sok  z 2 cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do niewielkiej ilości wody i gotujemy, aż zmięknie. Następnie studzimy i miksujemy. Dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu ok. 20 - 30 minut. Pod koniec smażenie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy je. Z 1 kg marchwi wychodzi ok. 4 słoiczków dżemu.

 

2 komentarze:

  1. ten dżem wygląda bardzo apetycznie ;p chętnie bym zjadła takiego rogaliczka z Twoim dżemem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba zrobić koniecznie! Dżem nie smakuje marchewką jest za to mocno cytrynowy... I ten piękny kolor!

      Usuń