Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocne jajka z rzeżuchą

Święta Wielkanocne to czas specyficzny, w którym jemy... jajka. Na tysiące sposobów! Jajka są źródłem wielu składników odżywczych. W końcu z takiego małego jajeczka powinien powstać kurczaczek. Przyjęło się, że spożywanie dużej ilości jajek powoduje wzrost cholesterolu, choć podobno ostatnie badania wykazują, że to nie prawda! Także jedzmy jajka!


Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • rzeżucha
  • plasterek szynki
  • pieprz
Jajka gotujemy ma twardo i obieramy ze skorupki. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy bardzo drobno. Rzeżuchę , szynkę, żółtko i majonez umieszczamy w moździerzu i ucieramy na masę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Napełniamy połówki jajek przygotowaną masą i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!



1 komentarz: