Święta Wielkanocne to czas specyficzny, w którym jemy... jajka. Na tysiące sposobów! Jajka są źródłem wielu składników odżywczych. W końcu z takiego małego jajeczka powinien powstać kurczaczek. Przyjęło się, że spożywanie dużej ilości jajek powoduje wzrost cholesterolu, choć podobno ostatnie badania wykazują, że to nie prawda! Także jedzmy jajka!
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki majonezu
- rzeżucha
- plasterek szynki
- pieprz
Jajka gotujemy ma twardo i obieramy ze skorupki. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy bardzo drobno. Rzeżuchę , szynkę, żółtko i majonez umieszczamy w moździerzu i ucieramy na masę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Napełniamy połówki jajek przygotowaną masą i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Mniam, mniam...:D
OdpowiedzUsuń