Szukaj na tym blogu

piątek, 29 marca 2013

Wielkanocny sernik z jagodami goji

Jagody goji to podobno najzdrowsze owoce świata! Zastanawiałam się, gdzie mogę je wykorzystać. Padło na sernik. I mimo, że nie lubię sernika z rodzynkami (brrr!!!) to jagody goji bardzo mi pasowały. Myślę, że ten dodatek polubią najbardziej wybredni smakosze!


Sernik z jagodami goji*

Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
Z całości zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Masa serowa:
  • 1kg sera
  • 0,5 kostki masła
  • 10 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 100g jagód goji

Jagody zalać wrzątkiem. Ser zmielić z masłem, dodać żółtka i stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odciśnięte jagody i ponownie delikatnie wymieszać.

Na blaszkę zetrzeć połowę ciasta, wyłożyć na to masę serową, po czym zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

*Oryginalny przepis pochodzi podobno z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. Prószyński i spółka.


2 komentarze:

  1. Nawet nieźle się prezentuje. Od razu przypominają się niedawne święta.

    OdpowiedzUsuń