Jagody goji to podobno najzdrowsze owoce świata! Zastanawiałam się, gdzie mogę je wykorzystać. Padło na sernik. I mimo, że nie lubię sernika z rodzynkami (brrr!!!) to jagody goji bardzo mi pasowały. Myślę, że ten dodatek polubią najbardziej wybredni smakosze!
Sernik z jagodami goji*
Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Jagody zalać wrzątkiem. Ser zmielić z masłem, dodać żółtka i stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odciśnięte jagody i ponownie delikatnie wymieszać.
Na blaszkę zetrzeć połowę ciasta, wyłożyć na to masę serową, po czym zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
*Oryginalny przepis pochodzi podobno z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. Prószyński i spółka.
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
Masa serowa:
- 1kg sera
- 0,5 kostki masła
- 10 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1,5 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100g jagód goji
Jagody zalać wrzątkiem. Ser zmielić z masłem, dodać żółtka i stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odciśnięte jagody i ponownie delikatnie wymieszać.
Na blaszkę zetrzeć połowę ciasta, wyłożyć na to masę serową, po czym zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
*Oryginalny przepis pochodzi podobno z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. Prószyński i spółka.
wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńNawet nieźle się prezentuje. Od razu przypominają się niedawne święta.
OdpowiedzUsuń