Szukaj na tym blogu

sobota, 30 marca 2013

Murzynek - Zajączek, czyli wersja wielkanocna

Czy w Waszych domach istnieje zwyczaj obdarowywania się na święta Wielkanocne? W moim domu będąc dzieckiem szukałam jajek i słodyczy schowanych w maleńkich gniazdkach wykonanych z siana. W Niemczech istnieje również taki zwyczaj, często chowa się łakocie również w ogrodzie ( w tym roku chyba trzeba by je odkopywać ze śniegu ;) ). W tym roku moja Mama wykonała takie spaniałe zajączki, którymi obdarowujemy przyjaciół.

Składniki:
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 4 łyżki kakao
Do garna wlać wodę, wsypać cukier oraz dodać margarynę. Gotować na ogniu dopóki składniki się nie rozpuszczą i nie połączą. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 4 jajka 
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • opcjonalnie: zapach, wiśnie z kompotu

Żółtka oddzielić od białek, dodać do kakaowej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać zapach lub wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Piec w temperaturze 200 stopni ok 1 godziny.

Ta porcja ciasta starczyła na 3 foremki wielkanocne w kształcie króliczka i owieczki.


Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę, aby te święta były czasem w którym możecie usiąść z rodziną, bliskimi, przyjaciółki, odpocząć, porozmawiać. Życzę Wam ponadto dużo ciepła, dużo słońca i dużo wiosny, która tak bardzo nie chce przyjść do nas w tym roku.

                                                                                                                       Kasia



2 komentarze:

  1. Podoba mi sie taki pomysl na wielkanocny prezent :). Patrzac po skladnikach zajaczek musial smakowac wybitnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń