Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Rumowy sernik z sera i mleka!

Jeden z lepszych serników jakie zdarzyło mi się jeść. Jest lekki i puszysty. Idealny nie tylko na święta!
Jeżeli chodzi o serniki to jest kilka warunków, aby upiec sernik idealny:
1. Ser mielimy sami. Żadnego mielonego sera z kubeczka!
2. Używamy dużych jaj. Koniecznie świeżych.
3. Nie wyjmujemy od razu sernika z piekarnika.
4. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.



Serdecznie zapraszam!

Sernik (przepis na dużą i przede wszystkim wysoką blaszkę)

Ciasto:
  • 3 żółtka (białek nie wyrzucać!)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z całości zagnieść ciasto i wylepić nim blaszkę.

Masa:
  • 75 dag twarogu
  • 2 budynie
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 l mleka (odlać szklankę)
  • 1/2 aromatu rumowego
Ponadto 7 białek, wiórki kokosowe i 4 łyżki cukru.

Ser zmielić, wyłożyć do wysokiego naczynia. Dodać budyń, cukier. Miksować powoli dodając żółtka i olej. Następnie dodajemy powoli mleko. Całość wylać na przygotowane ciasto i pieczemy 50 min w temperaturze 200 stopni. W między czasie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej cukier. Po upieczeniu zalewamy ciasto białkami i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Smacznego!





Wszystkim, którzy tu zaglądają, życzę w tym szczególnym momencie, aby Święta nie były tylko czasem lenistwa i obżarstwa ;), ale również okresem pełnym uśmiechów, rozmów, wspólnych ciepłych chwil, na które w ciągu roku tak bardzo nie mamy czasu. Abyśmy te krótkie dwa dni spędzili rodzinnie, a nie przed telewizorem. Tego Wam życzę moi Drodzy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz