Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 sierpnia 2011

O przetworach słów kilka...

Uwielbiam słoiczki! I pakuję do nich co się da. W tym roku mam konfitury z: aronii, brzoskwiń, moreli, marchewki (tak, tak marchewki!), dżemy ze śliwek i wiśni, przeciery pomidorowe, pomidory bez skórki, paprykę marynowaną, 3 rodzaje ogórków, kompoty z mirabelek i z wiśni i jeszcze trochę różnych słoiczków... Do tego na pewno dołączą słoiki z marynowanymi grzybkami, konfitury z jarzębiny i buraczki (takie tarte na surówkę) i pewnie coś jeszcze :).

Dzisiaj chciałam przedstawić przepisy na ogórki: w musztardzie, z chilli i w zalewie octowej. Te pierwsze są słodko - musztardowe, ni to kiszone ni z zalewy octowej. Nadają się na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Drugie, z chilli, zostały przez moją mamę i chłopaka okrzyknięte jako idealne do wódeczki ;). A trzecie wyglądają identycznie, jak te sklepowe (chociaż dla mnie znacznie smaczniejsze). Pierwsze dwa przepisy pochodzą stąd i stąd, chociaż je nieco zmieniłam. Przepis na ogórki konserwowe pochodzi z maminego zeszytu.

Ogórki w musztardzie
Zalewa: 
  • 1 litr wody,
  • 3/4 szkl. octu,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 5 łyżek ostrej musztardy,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (opcjonalnie),
  • 2 łyżki soli.
Zalewę należy zagotować i ostudzić. Do sparzonych słoików włożyć: ziele angielskie, koper, liść laurowy, chrzan, czosnek oraz pokrojone w ćwiartki ogórki. Zalać ostudzoną zalewą i pasteryzować (ok. 5 min po zagotowaniu wody).  Przygotowana zalewa starcza na ok. 3 litrowe słoiki. 

Ogórki z chilli

Zalewa:
  • 3 szkl. wody,
  • 3 szkl. octu,
  • 4 łyżeczki chilli,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 20 łyżek oliwy (dałam z pestek winogron),
  • 1 kg cukru (odsypać jedną szklankę).
Zalewę zagotować i gotować ok. 5min często mieszając. Ogórki pokroić na 4 części, zasypać solą (1 łyżka na 1 kg) i odstawić na 6 godzin. Napełnić nimi wyparzone słoiki i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 2-3 min. Zalewa wystarczy nam na ok. 4-5 litrowych słoików.

Ogórki w zalewie octowej

Zalewa:
  • 3 szkl. wody,
  • 1/2 szkl. octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,
  • pieprz ziarnisty.
Zalewę zagotować. Wyparzone słoiki napełnić całymi ogórkami (proponuję nieduże ogórki, należy również pamiętać by poodcinać ogórkom końcówki ;) ). Przygotowana zalewa wystarczy na ok. 3 litrowe słoiki.

2 komentarze:

  1. Dobrze jest mieć własne przetwoty, potem w zimie fajnie się wyciąga słoiczek z ogóreczkami

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś robiłam tylko ogórki kiszone,ale od pewnego czasu zasmakowałam tez w innych przetworach ogórkowych I robię bardzo podobne przetwory bo pyszne są

    OdpowiedzUsuń