Szukaj na tym blogu

sobota, 13 sierpnia 2011

Chlebek bananowy - przepis subiektywnie idealny!

- Weźmiemy banany, bo są tanie! - rzekła mama. No cóż, jak promocja to promocja - z promocją się nie dyskutuje! Ale cóż zrobić z takich bananów, które w dodatku trochę sobie poleżały? Chlebek bananowy! Hmm... I ok, wyguglałam (czy raczej wygooglałam?) przepis - ba! nie jeden nawet! I co zrobić, który wybrać? Najlepiej stworzyć własny! I tak powstał przepis na pyszny, aromatyczny chlebek bananowy. Wydaje mi się, że ten chlebek nie może obyć się bez orzechów, a dodatkowo cukier trzcinowy tworzy pyszną skorupkę na wierzchu! Przepis jest kompilacją wielu przepisów znalezionych w Internecie.


 (jak złapałam za aparat nie wiele tego chlebka już zostało ;) )

Chlebek bananowy:

Składniki:
  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3 łyżki miodu (u mnie rzepakowy),
  • 1/3 szkl. oliwy/ oleju (u mnie zmieszana oliwa z oliwek i olej słonecznikowy),
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść pokrojonych orzechów włoskich (u mnie dość grubo pokrojonych),
  • 4 banany,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • odrobina cynamonu (jak kto lubi).
Jak to się robi?
Banany rozgnieść widelcem w miseczce, dorzucić orzechy - wymieszać dokładnie. Dodać cukier i miód i ponownie wymieszać. Kolejno dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jedno jajko, szczyptę soli, cynamon i znów dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy oliwę/olej i mieszamy, aż połączy się z resztą składników. Masę przelewamy do "keksówki" i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika: ok 180 stopni i pieczemy... I żebym to ja pamiętała, ile to się piekło? ;) Ok. godziny... Sprawdźmy przed wyjęciem z piekarnika wbijając w ciasto wykałaczkę.

1 komentarz:

  1. Moim subiektywnym zdaniem chlebek bananowy nie może być zły:) nawet jak zakalec mu się czasem przydarzy:)

    OdpowiedzUsuń