Dzień dobry!
Też macie dość zimy? Osobiście zimy nie cierpię. Mogłabym zapaść w sen zimowy i budzić się dopiero na wiosnę. A temperatury poniżej zera (-16 °C!) przyprawiają mnie o dreszcze!
Dlatego dzisiaj, na osłodę, zapraszam na ciasto. Pyszne ciasto. Jest wilgotne, dzięki warstwie budyniu. Nie za słodkie, jeśli dodacie dość kwaśne jabłka. Po prostu smacznego!
Składniki:
- 6 jaj
- 1 margaryna/masło
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 kg jabłek
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do przygotowanej formy wlać 1/2 ciasta, ułożyć na to obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Zalać gorącym budyniem. Na to wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 - 60 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Ja mam przepis na 4 jaja a nie 6 jajek - konsystencja ciasta nie jest lejąca, tak więc na budyń nie można wylać masy jedynie starać się ją dokładnie rozprowadzić - czy to jakaś różnica z tymi jajkami? Ciasto będzie bardziej lejące ?
OdpowiedzUsuńWitam! Nie sądzę, by różnica była oszałamiająca między Pani/Pana przepisem, a moim, wszakże jajo jaju nie równe :) Bywa niestety, że masa robi się dość gęsta i faktycznie trzeba ją rozprowadzać, a niekoniecznie wylewać. Polecam spróbować mój przepis i samej/samemu ocenić :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńOk - zrobię - wczoraj robiłam ten mój - kolejnym razem zrobię Pani i dam znać czy była różnica ;-) Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Justyna
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńsuper polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuń