Szukaj na tym blogu

środa, 23 stycznia 2013

Ciasto z jabłkami i budyniem

Dzień dobry! 
Też macie dość zimy? Osobiście zimy nie cierpię. Mogłabym zapaść w sen zimowy i budzić się dopiero na wiosnę. A temperatury poniżej zera (-16 °C!) przyprawiają mnie o dreszcze!
Dlatego dzisiaj, na osłodę, zapraszam na ciasto. Pyszne ciasto. Jest wilgotne, dzięki warstwie budyniu. Nie za słodkie, jeśli dodacie dość kwaśne jabłka. Po prostu smacznego!


 Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 margaryna/masło
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l mleka 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kg jabłek

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do przygotowanej formy wlać 1/2 ciasta, ułożyć na to obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Zalać gorącym budyniem. Na to wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 - 60 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Ja mam przepis na 4 jaja a nie 6 jajek - konsystencja ciasta nie jest lejąca, tak więc na budyń nie można wylać masy jedynie starać się ją dokładnie rozprowadzić - czy to jakaś różnica z tymi jajkami? Ciasto będzie bardziej lejące ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Nie sądzę, by różnica była oszałamiająca między Pani/Pana przepisem, a moim, wszakże jajo jaju nie równe :) Bywa niestety, że masa robi się dość gęsta i faktycznie trzeba ją rozprowadzać, a niekoniecznie wylewać. Polecam spróbować mój przepis i samej/samemu ocenić :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok - zrobię - wczoraj robiłam ten mój - kolejnym razem zrobię Pani i dam znać czy była różnica ;-) Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Justyna

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń