Robiliście kiedyś dżem z marchewki? Tak, tak z marchewki... Ci, którzy go jedli mówią wprost - jest dziwny. Inny od znanych nam i uwielbianych dżemów z wiśni czy brzoskwiń. Ale ma w sobie coś intrygującego. Ja swój dżem wykorzystałam do zrobienia muffinek. Muffinki niebawem, a dziś zapraszam Was do zrobienia kilku słoiczków takiego dżemu. Jeśli nie posmakuje Wam w takiej postaci to na pewno przyda się do różnych wypieków. A zatem do dzieła!
Dżem marchewkowy
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 200g cukru
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do niewielkiej ilości wody i gotujemy, aż zmięknie. Następnie studzimy i miksujemy. Dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu ok. 20 - 30 minut. Pod koniec smażenie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy je. Z 1 kg marchwi wychodzi ok. 4 słoiczków dżemu.
ten dżem wygląda bardzo apetycznie ;p chętnie bym zjadła takiego rogaliczka z Twoim dżemem, mniam!
OdpowiedzUsuńTo trzeba zrobić koniecznie! Dżem nie smakuje marchewką jest za to mocno cytrynowy... I ten piękny kolor!
Usuń