Lubicie szpinak? Ja uwielbiam... Chociaż jeszcze do niedawna szpinak nie gościł w ogóle w moim domu. Aż do pewnej wizyty u ciotki, która zaserwowała mi zapiekankę z makaronu, sera i szpinaku. Palce lizać! Od tamtej pory szpinak zajadam w różnej postaci kilka razy w miesiącu. Dziś zapraszam Was na pyszną pizzę na dość grubym spodzie, całkiem zieloną, z pysznym serem pleśniowym. Taką trochę "polską" pizzę :)
(ja zrobiłam z połowy porcji!)
- 3/4 kg mąki typ 550
- szczypta soli
- płaska łyżka cukru
- 1 jajko
- 50g drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny i przykrywamy ściereczką. Gdy wyrośnie dodajemy 6-7 łyżek oliwy i trochę jeszcze wyrabiamy.
Szpinak:
- ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody. W między czasie dodajemy również kaszkę kukurydzianą, która zagęści nam szpinak. Czosnek siekamy i dodajemy do naszego szpinaku. Doprawiamy do smaku.
Sos do pizzy:
- koncentrat pomidory
- 4 łyżki gotowego sosu "włoskiego"
- czosnek
- bazylia
- sól, pieprz
Dodatkowo opakowanie serka pleśniowego oraz ok 15 dag sera żółtego i listki świeżej bazylii.
Gdy ciasto wyrośnie wylepiamy nim blachę. Na ciasto nakładamy sos pomidorowo - czosnkowy, na to tarkujemy żółty ser. Na pizzę wykładamy przygotowany szpinak, a następnie pokrojony w plastry ser pleśniowy, można udekorować świeżą bazylią. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp.170-180 stopni w zależności od piekarnika. Smacznego!
A taka jest moja jesień...
Pyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpycha pizza;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warta grzechu :)
Usuń