Quiche to słona forma tarty. Warzywny lub mięsny farsz układa się na kruchym cieście i zalewa masą jajeczno - śmietanową. Ja przedstawiam dziś wersję potrójnie serową - z kremowym serkiem dodanym do ciasta, mozzarellą i serem typu greckiego w farszu. Naprawdę pyszna!
Ciasto:
- pół kostki masła,
- ok. 1,5 szklanki mąki
- suszona bazylia
- szczypta soli
- 100g serka typu philadelphia
Farsz:
- kilka suszonych pomidorów
- jedna mała pierś z kurczaka
- 100 g sera typu greckiego
- 1 kulka mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
- tymianek
- sól, pieprz
- 4 duże jajka
- ok. 4 - 5 dużych łyżek śmietany 18%
Pomidory drobno kroimy. Pierś kurczaka myjemy, tymianek siekamy. Mięso solimy, pieprzymy, obtaczamy w tymianku. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia z obu stron. Ma nabrać ładnego złotego koloru. Kroimy je w plastry - pierś może być w środku jeszcze surowa. Mozzarellę również kroimy w plastry, ser typu greckiego w kostkę. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy mozzarellę, pokrojoną pierś kurczaka, ser oraz suszone pomidory. Świeżą bazylię siekamy i posypujemy nasze quiche. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz i tak przygotowaną masą zalewamy pozostałe składniki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz