Jeśli znudziły Wam się kotlety z piersi kurczaka, a pieczona pierś wydaje się zawsze sucha i nijaka powinniście spróbować tej potrawy. Pomysł powstał za nim Okrasa owijał piersi kurczaka boczkiem. Ja postawiłam na aromatyczną szynkę. Dzięki owinięciu piersi z kurczaka szynką jest ona miękka i soczysta.
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- tymianek (najlepiej świeży)
- sól, pieprz
- 2 garści różnych sałat (z ulubionym dresingiem)
- kawałek papryki do dekoracji
Mięso umyć, usunąć ewentualny tłuszcz i błony. Tymianek posiekać. Piersi doprawić, obtoczyć w tymianku (ok.3 gałązek na 1 pierś). Zawinąć każdą pierś w 3 plastry szynki. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Piec ok. 15 minut (czas zależy od wielkości mięsa oraz od rodzaju piekarnika). Podawać na liściach różnych sałat skropionych dresingiem. Udekorować paseczkiem czerwonej papryki i gałązką tymianku. Polecam! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz