Jeśli zrobiliście kilka słoiczków dżemu z marchewki możemy przejść do zrobienia muffinów. Są to muffiny niezwykle aromatyczne. Najlepsze na ciepło polane odrobiną lukru. Idealne na jesiennie wieczory, ponieważ i zapach, i kolor mają niezwykle jesienny. Dodatek jabłka sprawia, że muffiny nie są suche. Zapraszam dziś na...
Muffiny z dżemem z marchewki
Składniki:
- 1,5 szkl. dżemu z marchewki,
- 2 szkl. mąki,
- 3 jajka,
- 2 duże jabłka,
- 3/4 szkl. oleju,
- 3 łyżeczki cynamonu*,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych**
** Wiórki były dość słabo wyczuwalne, ale polecam dodać 1/2 - 3/4 szkl. drobno posiekanych orzechów. Powinny wyjść jeszcze lepsze!
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy 3/4 szklanki oleju oraz 1,5 szkl. dżemu. Całość dobrze mieszamy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, sodę, cynamon, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe lub orzechy. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i napełniamy nimi przygotowane wcześniej papilotki. Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz