Brew samym sylwestrowym przepisom proponuję pyszne ciasto drożdżowe. Idealne do niedzielnej popołudniowej kawy czy herbaty. Duża ilość owoców powoduje, że placek nie jest suchy. Serdecznie zapraszam!
Składniki:
Inspiracją był przepis w książce pani Ewy Aszkiewicz "Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka".
Składniki:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- 1/2 śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1/2 kostki masła
- wydrylowane wiśnie
W odrobinie ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość. W śmietanie rozprowadzamy żółtka. Mąkę należy przesiać. Do mąki dodajemy cukier, resztę mleka oraz śmietanę z żółtkami. Składniki wyrabiamy, dodajemy zaczyn i roztopione, letnie (ale nie gorące!) masło. Całość wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką aby wyrosło. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną formę, układamy na nim owoce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Inspiracją był przepis w książce pani Ewy Aszkiewicz "Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz