Choinka ubrana, jak co roku sztuczna. Prezenty kupione, zapakowane. Zapach pomarańczy, świeżo wypranych i powieszonych długich firan. W pokojach pachnie pastą do podłogi. Taką białą, pamiętającą czasy PRL-u. Coca-cola schowana w szafie razem z torbą łakoci. I gdzieś w tym wszystkim zgubiony już dawno sens Świąt. Tych Świąt. Świąt zrozumienia i radości. A nie humorzastych bab w Centrach Handlowych, dzieci, które już wszystko mają i chcą coraz więcej. Biegających w popłochu ludzi, kolejek w sklepach, mikołajów ze sztucznymi brodami. Czy dzieci jeszcze wierzą w Mikołaja?
Ja w tym okresie uciekam od ludzi, od miejsc, aby przeżyć to co powinno się przeżyć tak pięknie, tak szczerze. Obdarowuje bliskich uśmiechem, o którym na co dzień niestety zapominam. Patrzę przez okno, stojąc z kubkiem ciepłej herbaty. Dosładzam życie malinami. I wiem, że jedno co jest najważniejsze to to, że znów te Święta spędzę z Nimi...
A na osłodę dla wszystkich - pyszne trufle czekoladowe. Aby nasze życie choć na chwilę było tak słodkie jak one.
Czekoladowo - migdałowe trufle
Składniki:
- 100 g śmietanki 30%
- 60 g masła
- 60 g płatków migdałowych
- 15 - 20 g kawowego likieru orzechowego
- 70 g mleka w proszku
- 100 g mlecznej czekolady
Ponadto:
- kakao
- cukier puder
Masło rozpuścić w garnku i lekko ostudzić. Czekoladę pokruszyć/posiekać. Śmietankę zagotować. Wrzucić do śmietanki czekoladę i mieszać, aż powstanie masa. Dodać masło oraz płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mleko w proszku oraz likier. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 - 2h, aż z powstałej masy będzie można formować kuleczki. Gotowe kuleczki obtoczyć w cukrze pudrze lub/i kakao. Przechowywać w lodówce.
Uwielbiam domowe trufle, wyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Są pyszne!
Usuń