Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 grudnia 2012

Gdzie te Święta? Czyli świąteczne trufle czekoladowe

Choinka ubrana, jak co roku sztuczna. Prezenty kupione, zapakowane. Zapach pomarańczy, świeżo wypranych i powieszonych długich firan. W pokojach pachnie pastą do podłogi. Taką białą, pamiętającą czasy PRL-u. Coca-cola schowana w szafie razem z torbą łakoci. I gdzieś w tym wszystkim zgubiony już dawno sens Świąt. Tych Świąt. Świąt zrozumienia i radości. A nie humorzastych bab w Centrach Handlowych, dzieci, które już wszystko mają i chcą coraz więcej. Biegających w popłochu ludzi, kolejek w sklepach, mikołajów ze sztucznymi brodami. Czy dzieci jeszcze wierzą w Mikołaja?
Ja w tym okresie uciekam od ludzi, od miejsc, aby przeżyć to co powinno się przeżyć tak pięknie, tak szczerze. Obdarowuje bliskich uśmiechem, o którym na co dzień niestety zapominam. Patrzę przez okno, stojąc z kubkiem ciepłej herbaty. Dosładzam życie malinami. I wiem, że jedno co jest najważniejsze to to, że znów te Święta spędzę z Nimi...


A na osłodę dla wszystkich - pyszne trufle czekoladowe. Aby nasze życie choć na chwilę było tak słodkie jak one.

Czekoladowo - migdałowe trufle

Składniki:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 60 g płatków migdałowych
  • 15 - 20 g kawowego likieru orzechowego
  • 70 g mleka w proszku
  • 100 g mlecznej czekolady

Ponadto:
  • kakao
  • cukier puder

Masło rozpuścić w garnku i lekko ostudzić. Czekoladę pokruszyć/posiekać. Śmietankę zagotować. Wrzucić do śmietanki czekoladę i mieszać, aż powstanie masa. Dodać masło oraz płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mleko w proszku oraz likier. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Schłodzić  w lodówce przez ok. 1 - 2h, aż z powstałej masy będzie można formować kuleczki. Gotowe kuleczki obtoczyć w cukrze pudrze lub/i kakao. Przechowywać w lodówce.




2 komentarze: