Przepyszne babeczki! Wersja dla lubiących szpinak i pieczarki. Idealne, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy pomysłu czym ich ugościć.
Składniki:
przepis na ok. 24 sztuki
- 500g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 "trójkąty" serka topionego
- ok. 250g mrożonego szpinaku
- 1 ser pleśniowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej/mannej
- sól, pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Farsz pierwszy:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie. Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Dodajemy do cebuli. Całość dobrze smażymy. Wrzucamy na miseczki lub niewielkiego garnka i miksujemy na gładką masę dodając serek topiony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz drugi:
W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy mrożony szpinak. Całość gotujemy, aż wyparuje woda. W międzyczasie siekamy drobno czosnek. Dodajemy do szpinaku. Ser pleśniowy kroimy na kawałki i dodajemy do farszu. Miksujemy wszystko na gładką masę. Gdy masa będzie jeszcze mocno rzadka warto dodać kaszkę kukurydzianą/manną. Oba farsze studzimy.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Lekko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Przygotowane babeczki napełniamy farszami. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 170-180 stopni w zależności od piekarnika. Smacznego!!
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Lekko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Przygotowane babeczki napełniamy farszami. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 170-180 stopni w zależności od piekarnika. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz