Jeden z lepszych serników jakie zdarzyło mi się jeść. Jest lekki i puszysty. Idealny nie tylko na święta!
Jeżeli chodzi o serniki to jest kilka warunków, aby upiec sernik idealny:
1. Ser mielimy sami. Żadnego mielonego sera z kubeczka!
2. Używamy dużych jaj. Koniecznie świeżych.
3. Nie wyjmujemy od razu sernika z piekarnika.
4. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Serdecznie zapraszam!
Sernik (przepis na dużą i przede wszystkim wysoką blaszkę)
Ciasto:
Masa:
Ser zmielić, wyłożyć do wysokiego naczynia. Dodać budyń, cukier. Miksować powoli dodając żółtka i olej. Następnie dodajemy powoli mleko. Całość wylać na przygotowane ciasto i pieczemy 50 min w temperaturze 200 stopni. W między czasie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej cukier. Po upieczeniu zalewamy ciasto białkami i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Smacznego!
Wszystkim, którzy tu zaglądają, życzę w tym szczególnym momencie, aby Święta nie były tylko czasem lenistwa i obżarstwa ;), ale również okresem pełnym uśmiechów, rozmów, wspólnych ciepłych chwil, na które w ciągu roku tak bardzo nie mamy czasu. Abyśmy te krótkie dwa dni spędzili rodzinnie, a nie przed telewizorem. Tego Wam życzę moi Drodzy!
Jeżeli chodzi o serniki to jest kilka warunków, aby upiec sernik idealny:
1. Ser mielimy sami. Żadnego mielonego sera z kubeczka!
2. Używamy dużych jaj. Koniecznie świeżych.
3. Nie wyjmujemy od razu sernika z piekarnika.
4. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Serdecznie zapraszam!
Sernik (przepis na dużą i przede wszystkim wysoką blaszkę)
Ciasto:
- 3 żółtka (białek nie wyrzucać!)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 75 dag twarogu
- 2 budynie
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 l mleka (odlać szklankę)
- 1/2 aromatu rumowego
Ser zmielić, wyłożyć do wysokiego naczynia. Dodać budyń, cukier. Miksować powoli dodając żółtka i olej. Następnie dodajemy powoli mleko. Całość wylać na przygotowane ciasto i pieczemy 50 min w temperaturze 200 stopni. W między czasie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej cukier. Po upieczeniu zalewamy ciasto białkami i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Smacznego!
Wszystkim, którzy tu zaglądają, życzę w tym szczególnym momencie, aby Święta nie były tylko czasem lenistwa i obżarstwa ;), ale również okresem pełnym uśmiechów, rozmów, wspólnych ciepłych chwil, na które w ciągu roku tak bardzo nie mamy czasu. Abyśmy te krótkie dwa dni spędzili rodzinnie, a nie przed telewizorem. Tego Wam życzę moi Drodzy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz