Szukaj na tym blogu

piątek, 21 grudnia 2012

Paszteciki ze szpinakiem i serem camembert

Jak widać uwielbiam szpinak... I uwielbiam ciasto francuskie! Ciasto francuskie to jest coś co zawsze warto mieć w domu. Jest idealne, gdy ma się niezapowiedzianych gości. Albo samemu jest się niezapowiedzianym gościem ;). 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450g)
  • 1 ser pleśniowy typu camembert
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
W rondelku rozgrzać masło, dodać mrożony szpinak i mieszając co jakiś czas doprowadzić do tego, aby się cały rozmroził. W między czasie posiekać czosnek, a ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 części. Dodać do szpinaku czosnek, sól, pieprz oraz bułkę tartą - bułka tarta ma wchłonąć wodę, która może pozostać. Farsz pozostawić do ostygnięcia. Ser pokroić na plastry. Gdy szpinak przestygnie nałożyć na przygotowane ciasto francuskie po łyżce szpinaku oraz plaster sera. Zawinąć jak pierożki i piec ok 20 min w temperaturze 200 stopni. Te na zdjęciach były pieczone z termoobiegiem, lepsze wychodzą jednak pieczone "góra - dół". :)





Do tego pyszna herbata i nic już więcej mi nie trzeba ;).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz