Nigdy wcześniej nie robiłam tego ciasta. Bo niby po co? Mamy przecież naszego "Murzynka"!! Czy jakieś tam amerykańskie ciasto może być lepsze od naszego? Niestety może... Jest pyszne! Użyłam mlecznej czekolady o obniżonej zawartości tłuszczu. Gorąco polecam!
Brownie
- Składniki:
- 120 g mąki
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 tabliczki czekolady mlecznej
- 250g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
Dwie czekolady rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia.Trzecią dość grubo posiekać. W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę. Gdy masa ostygnie wbijamy do niej 4 jajka i dokładnie mieszamy lekko ubijając. Mieszamy mokre i suche składniki. Całość wylewamy na blachę (u mnie blacha o wymiarach 31 x 25cm). Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Oj, tak dla brownie warto się przełamać! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCóż, człowiek uczy się przez całe życie! :)
Usuń