Nie wierzycie? Spróbujcie! Ciasto jest drożdżowo - kruche. Jeżeli dobierzecie do niego pyszną marmoladę (niestety dżem niespecjalnie się nadaje, ponieważ w trakcie pieczenia może wypłynąć) to pokochacie te rogaliki od pierwszego kęsa! Z tej ilości wychodzi cała góra rogalików :)
Zatem do dzieła!
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
- 1kg mąki tortowej
- 2 kost. margaryny (ja dałam 500g masła)
- 1 duża śmietana - kwaśna
- 10 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie płatków migdałowych lub cukier puder
- 2 białka
- 1 duża marmolada
Przepis w oryginale: Z całości zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.
Ja: Robimy zaczyn - do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżki cukru oraz odrobinę ciepłej wody i czekamy 20 min, aż wyrośnie. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, margarynę, sól i śmietanę i wszystko dokładnie zagniatamy. Rozwałkowujemy, przy pomocy talerza lub miski wycinamy koło, które dzielimy na trójkąty (najlepiej nie duże - te rogaliki najlepiej smakują, gdy są niewielkie). Nakładamy na każdy trójkąt marmoladę i zwijamy. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów (ewentualnie po pieczeniu posypujemy cukrem pudrem). Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Smacznego!
Poprosze jednego:)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam! Są pyszne!
Usuńzjadłabym teraz takiego rogalika :-)
OdpowiedzUsuńI najlepiej pyszną kawę do tego :)
UsuńWirze Ci na słowo:) I zapisuję!
OdpowiedzUsuńWeryfikacja obrazkowa-brrr...
ile z tego wyszło tych rogalików (sztuki) ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie liczyłam, ale zmieściły się na 3ch dużych talerzach :) podejrzewam, że ok. 100 małych rogalików. Pozdrawiam!
Usuń