Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Najlepsze rogaliki na świecie!!

Nie wierzycie? Spróbujcie! Ciasto jest drożdżowo - kruche. Jeżeli dobierzecie do niego pyszną marmoladę (niestety dżem niespecjalnie się nadaje, ponieważ w trakcie pieczenia może wypłynąć) to pokochacie te rogaliki od pierwszego kęsa! Z tej ilości wychodzi cała góra rogalików :)  
Zatem do dzieła!


Rogaliki drożdżowe

Składniki:
  • 1kg mąki tortowej
  • 2 kost. margaryny (ja dałam 500g masła)
  • 1 duża śmietana - kwaśna
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie płatków migdałowych lub cukier puder
  • 2 białka
  • 1 duża marmolada

Przepis w oryginale: Z całości zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.
Ja: Robimy zaczyn - do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżki cukru oraz odrobinę ciepłej wody i czekamy 20 min, aż wyrośnie. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, margarynę, sól i śmietanę i wszystko dokładnie zagniatamy. Rozwałkowujemy, przy pomocy talerza lub miski wycinamy koło, które dzielimy na trójkąty (najlepiej nie duże - te rogaliki najlepiej smakują, gdy są niewielkie). Nakładamy na każdy trójkąt marmoladę i zwijamy. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów (ewentualnie po pieczeniu posypujemy cukrem pudrem). Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. zjadłabym teraz takiego rogalika :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wirze Ci na słowo:) I zapisuję!
    Weryfikacja obrazkowa-brrr...

    OdpowiedzUsuń
  3. ile z tego wyszło tych rogalików (sztuki) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie liczyłam, ale zmieściły się na 3ch dużych talerzach :) podejrzewam, że ok. 100 małych rogalików. Pozdrawiam!

      Usuń