Bardzo lubię połączenie rukoli i kurczaka. Rukolę potrafię zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Moja propozycja to bardzo szybkie danie, które można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.
Kurczak z rukolą i kukurydzą
Przepis na jedną/dwie porcje
Kurczak z rukolą i kukurydzą
Przepis na jedną/dwie porcje
- 1 mała pierś z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- 3 garści rukoli
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz,
- 2 łyżki jogurtu (u mnie typu greckiego)
- 1 mały pomidorek lub kilka koktajlowych
- kilka listków świeżej bazylii
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka w kostkę i dorzucić do cebulki. Podsmażyć. Gdy kurczak się usmaży dodajemy kukurydzę, umytą i osuszoną rukolę oraz 2 łyżki jogurtu. Całość mieszamy, doprawiamy wg uznania. Przed podaniem dekorujemy pomidorami i bazylią. Smacznego!
Lubię takie dania - kolorowe, lekkie, ale też sycące.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sprawdzę ten przepis jutro. Chciałbym jeszcze dziś, ale późna godzina, a nie mam kukurydzy. Mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak na zdjęciu ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno! Pozdrawiam i smacznego!
Usuń