Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 17 września 2012

Kurczak z rukolą i kukurydzą

Bardzo lubię połączenie rukoli i kurczaka. Rukolę potrafię zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Moja propozycja to bardzo szybkie danie, które można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Kurczak z rukolą i kukurydzą


Przepis na jedną/dwie porcje
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 garści rukoli
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki jogurtu (u mnie typu greckiego)
  • 1 mały pomidorek lub kilka koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka w kostkę i dorzucić do cebulki.  Podsmażyć. Gdy kurczak się usmaży dodajemy kukurydzę, umytą i osuszoną rukolę oraz 2 łyżki jogurtu. Całość mieszamy, doprawiamy wg uznania. Przed podaniem dekorujemy pomidorami i bazylią. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Lubię takie dania - kolorowe, lekkie, ale też sycące.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzę ten przepis jutro. Chciałbym jeszcze dziś, ale późna godzina, a nie mam kukurydzy. Mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń