Uwielbiam słoiczki! I pakuję do nich co się da. W tym roku mam konfitury z: aronii, brzoskwiń, moreli, marchewki (tak, tak marchewki!), dżemy ze śliwek i wiśni, przeciery pomidorowe, pomidory bez skórki, paprykę marynowaną, 3 rodzaje ogórków, kompoty z mirabelek i z wiśni i jeszcze trochę różnych słoiczków... Do tego na pewno dołączą słoiki z marynowanymi grzybkami, konfitury z jarzębiny i buraczki (takie tarte na surówkę) i pewnie coś jeszcze :).
Dzisiaj chciałam przedstawić przepisy na ogórki: w musztardzie, z chilli i w zalewie octowej. Te pierwsze są słodko - musztardowe, ni to kiszone ni z zalewy octowej. Nadają się na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Drugie, z chilli, zostały przez moją mamę i chłopaka okrzyknięte jako idealne do wódeczki ;). A trzecie wyglądają identycznie, jak te sklepowe (chociaż dla mnie znacznie smaczniejsze). Pierwsze dwa przepisy pochodzą stąd i stąd, chociaż je nieco zmieniłam. Przepis na ogórki konserwowe pochodzi z maminego zeszytu.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 3/4 szkl. octu,
- 3/4 szkl. cukru,
- 5 łyżek ostrej musztardy,
- 2 łyżki musztardy francuskiej (opcjonalnie),
- 2 łyżki soli.
Zalewę należy zagotować i ostudzić. Do sparzonych słoików włożyć: ziele angielskie, koper, liść laurowy, chrzan, czosnek oraz pokrojone w ćwiartki ogórki. Zalać ostudzoną zalewą i pasteryzować (ok. 5 min po zagotowaniu wody). Przygotowana zalewa starcza na ok. 3 litrowe słoiki.
- 3 szkl. wody,
- 3 szkl. octu,
- 4 łyżeczki chilli,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 20 łyżek oliwy (dałam z pestek winogron),
- 1 kg cukru (odsypać jedną szklankę).
Zalewę zagotować i gotować ok. 5min często mieszając. Ogórki pokroić na 4 części, zasypać solą (1 łyżka na 1 kg) i odstawić na 6 godzin. Napełnić nimi wyparzone słoiki i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 2-3 min. Zalewa wystarczy nam na ok. 4-5 litrowych słoików.
Ogórki w zalewie octowej
Zalewa:
- 3 szkl. wody,
- 1/2 szkl. octu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- pieprz ziarnisty.
Dobrze jest mieć własne przetwoty, potem w zimie fajnie się wyciąga słoiczek z ogóreczkami
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam tylko ogórki kiszone,ale od pewnego czasu zasmakowałam tez w innych przetworach ogórkowych I robię bardzo podobne przetwory bo pyszne są
OdpowiedzUsuń