Szukaj na tym blogu

sobota, 30 marca 2013

Murzynek - Zajączek, czyli wersja wielkanocna

Czy w Waszych domach istnieje zwyczaj obdarowywania się na święta Wielkanocne? W moim domu będąc dzieckiem szukałam jajek i słodyczy schowanych w maleńkich gniazdkach wykonanych z siana. W Niemczech istnieje również taki zwyczaj, często chowa się łakocie również w ogrodzie ( w tym roku chyba trzeba by je odkopywać ze śniegu ;) ). W tym roku moja Mama wykonała takie spaniałe zajączki, którymi obdarowujemy przyjaciół.

Składniki:
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 4 łyżki kakao
Do garna wlać wodę, wsypać cukier oraz dodać margarynę. Gotować na ogniu dopóki składniki się nie rozpuszczą i nie połączą. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 4 jajka 
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • opcjonalnie: zapach, wiśnie z kompotu

Żółtka oddzielić od białek, dodać do kakaowej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać zapach lub wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Piec w temperaturze 200 stopni ok 1 godziny.

Ta porcja ciasta starczyła na 3 foremki wielkanocne w kształcie króliczka i owieczki.


Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę, aby te święta były czasem w którym możecie usiąść z rodziną, bliskimi, przyjaciółki, odpocząć, porozmawiać. Życzę Wam ponadto dużo ciepła, dużo słońca i dużo wiosny, która tak bardzo nie chce przyjść do nas w tym roku.

                                                                                                                       Kasia



piątek, 29 marca 2013

Wielkanocny sernik z jagodami goji

Jagody goji to podobno najzdrowsze owoce świata! Zastanawiałam się, gdzie mogę je wykorzystać. Padło na sernik. I mimo, że nie lubię sernika z rodzynkami (brrr!!!) to jagody goji bardzo mi pasowały. Myślę, że ten dodatek polubią najbardziej wybredni smakosze!


Sernik z jagodami goji*

Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
Z całości zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Masa serowa:
  • 1kg sera
  • 0,5 kostki masła
  • 10 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 100g jagód goji

Jagody zalać wrzątkiem. Ser zmielić z masłem, dodać żółtka i stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odciśnięte jagody i ponownie delikatnie wymieszać.

Na blaszkę zetrzeć połowę ciasta, wyłożyć na to masę serową, po czym zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

*Oryginalny przepis pochodzi podobno z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. Prószyński i spółka.


poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocne jajka z rzeżuchą

Święta Wielkanocne to czas specyficzny, w którym jemy... jajka. Na tysiące sposobów! Jajka są źródłem wielu składników odżywczych. W końcu z takiego małego jajeczka powinien powstać kurczaczek. Przyjęło się, że spożywanie dużej ilości jajek powoduje wzrost cholesterolu, choć podobno ostatnie badania wykazują, że to nie prawda! Także jedzmy jajka!


Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • rzeżucha
  • plasterek szynki
  • pieprz
Jajka gotujemy ma twardo i obieramy ze skorupki. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy bardzo drobno. Rzeżuchę , szynkę, żółtko i majonez umieszczamy w moździerzu i ucieramy na masę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Napełniamy połówki jajek przygotowaną masą i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!