Szukaj na tym blogu

piątek, 26 października 2012

Brzoskwiniowo - kokosowe muffiny

Muffiny - małe babeczki, które można zrobić na wiele sposobów. Są pyszne na słono czy na słodko. Dziś zapraszam na pyszne muffiny brzoskwiniowo - kokosowe. Warte grzechu!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 wafelek kokosowy
  • 3-4 połówki brzoskwiń + do dekoracji
  • 2 jajka

Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 jajka i olej, dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby płatki zmiękły. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe oraz pokrojony w kostkę wafelek. Gdy płatki zmiękną łączymy suche i mokre składniki. Napełniamy przygotowane wcześniej foremki i pieczemy ok 25 - 30 min. w temperaturze 170 -180 stopni w zależności od piekarnika. Dekorujemy kawałkami brzoskwiń i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


czwartek, 25 października 2012

Quiche potrójnie serowe

Quiche to słona forma tarty.  Warzywny lub mięsny farsz układa się na kruchym cieście i zalewa masą jajeczno - śmietanową. Ja przedstawiam dziś wersję potrójnie serową - z kremowym serkiem dodanym do ciasta, mozzarellą i serem typu greckiego w farszu. Naprawdę pyszna!


Ciasto:
  • pół kostki masła,
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • suszona bazylia
  • szczypta soli
  • 100g serka typu philadelphia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki.

Farsz:
  • kilka suszonych pomidorów
  • jedna mała pierś z kurczaka
  • 100 g sera typu greckiego
  • 1 kulka mozzarelli 
  • kilka listków świeżej bazylii
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 4 duże jajka
  • ok. 4 - 5 dużych łyżek śmietany 18% 

Pomidory drobno kroimy. Pierś kurczaka myjemy, tymianek siekamy. Mięso solimy, pieprzymy, obtaczamy w tymianku. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia z obu stron. Ma nabrać ładnego złotego koloru. Kroimy je w plastry - pierś może być w środku jeszcze surowa. Mozzarellę również kroimy w plastry, ser typu greckiego w kostkę. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy mozzarellę, pokrojoną pierś kurczaka, ser oraz suszone pomidory. Świeżą bazylię siekamy i posypujemy nasze quiche. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz i tak przygotowaną masą zalewamy pozostałe składniki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!


środa, 24 października 2012

Pizza ze szpinakiem i serem pleśniowym

Lubicie szpinak? Ja uwielbiam... Chociaż jeszcze do niedawna szpinak nie gościł w ogóle w moim domu. Aż do pewnej wizyty u ciotki, która zaserwowała mi zapiekankę z makaronu, sera i szpinaku. Palce lizać! Od tamtej pory szpinak zajadam w różnej postaci kilka razy w miesiącu. Dziś zapraszam Was na pyszną pizzę na dość grubym spodzie, całkiem zieloną, z pysznym serem pleśniowym. Taką trochę "polską" pizzę :)


Składniki na ciasto:
(ja zrobiłam z połowy porcji!)
  •  3/4 kg mąki typ 550
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 50g drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny i przykrywamy ściereczką. Gdy wyrośnie dodajemy 6-7 łyżek oliwy i trochę jeszcze wyrabiamy.



Szpinak:
  • ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody. W między czasie dodajemy również kaszkę kukurydzianą, która zagęści nam szpinak. Czosnek siekamy i dodajemy do naszego szpinaku. Doprawiamy do smaku.

Sos do pizzy:
  • koncentrat pomidory
  • 4 łyżki gotowego sosu "włoskiego"
  • czosnek
  • bazylia
  • sól, pieprz
Czosnek drobno siekamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Dodatkowo opakowanie serka pleśniowego oraz ok 15 dag sera żółtego i listki świeżej bazylii.

Gdy ciasto wyrośnie wylepiamy nim blachę. Na ciasto nakładamy sos pomidorowo - czosnkowy, na to tarkujemy żółty ser. Na pizzę wykładamy przygotowany szpinak, a następnie pokrojony w plastry ser pleśniowy, można udekorować świeżą bazylią. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp.170-180 stopni w zależności od piekarnika. Smacznego!


A taka jest moja jesień...







wtorek, 23 października 2012

Kruche ciasteczka Agniesi

 Uwielbiam kruche ciasteczka. Takie małe, obsypane cukrem pudrem. Idealne do popołudniowej kawy. Aby chwilę posiedzieć, odpocząć, podumać... 

Ciasteczka Agniesi

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kostka schłodzonego masła

Mieszamy sypkie produkty, następnie wbijamy 3 jajka i dodajemy pokrojone masło. Całość dobrze zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na godzinę. Następnie wyciągamy ciasto, dzielimy na części. Każda rozwałkowujemy na placek i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni zależnie od rodzaju piekarnika. Smacznego!

Polecam podzielić ciasto na dwie części i jedną zamrozić, na "czarną godzinę" :).



Przepis stworzony przez moją Ukochaną Przyjaciółkę!

niedziela, 7 października 2012

Biust kurczęcy zapieczony w szynce szwarcwaldzkiej z mozarell'a

Jeśli znudziły Wam się kotlety z piersi kurczaka, a pieczona pierś wydaje się zawsze sucha i nijaka powinniście spróbować tej potrawy. Pomysł powstał za nim Okrasa owijał piersi kurczaka boczkiem. Ja postawiłam na aromatyczną szynkę. Dzięki owinięciu piersi z kurczaka szynką jest ona miękka i soczysta.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól, pieprz
  • 2 garści różnych sałat (z ulubionym dresingiem)
  • kawałek papryki do dekoracji
Mięso umyć, usunąć ewentualny tłuszcz i błony. Tymianek posiekać. Piersi doprawić, obtoczyć w tymianku (ok.3 gałązek na 1 pierś). Zawinąć każdą pierś w 3 plastry szynki. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Piec ok. 15 minut (czas zależy od wielkości mięsa oraz od rodzaju piekarnika). Podawać na liściach różnych sałat skropionych dresingiem. Udekorować paseczkiem czerwonej papryki i gałązką tymianku. Polecam! Smacznego!


sobota, 6 października 2012

Krem brokułowy

Uwielbiam zupy - kremy. Od dziecka uwielbiałam wszelkiego rodzaju papki i przecierane zupki. Krem z brokuła jest zupą, która robi się błyskawicznie. Nie może się nie udać, jest pyszna. I co najważniejsze maksymalnie poprawia humor w takie dni jak dzisiejszy.




Krem brokułowy
  • 1,5 l wody,
  • 1 brokuł - ok. 500g,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 150g serka topionego*
  • sól, pieprz, przyprawy,
  • garść pestek słonecznika.
*Ja dodałam 100g serka ementalera oraz 50g serka z szynką.


Warzywa myjemy, obieramy. Brokuł dzielimy na różyczki. Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę oraz różyczki brokuła. Gotujemy 3-5 minut i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej różyczki. Odkładamy je na sitko i przelewamy zimną wodą, aby brokuł miał piękny, zielony kolor. Pozostałe warzywa dalej gotujemy, aż będą miękkie. Gdy zmiękną dodajemy brokuł i chwilę gotujemy dodając 2-3 łyżki masła. Całość dobrze miksujemy i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Posypujemy nim gotową zupę. Smacznego!


piątek, 5 października 2012

Sama jesień czyli muffiny z dżemem z marchewki

Jeśli zrobiliście kilka słoiczków dżemu z marchewki możemy przejść do zrobienia muffinów. Są to muffiny niezwykle aromatyczne. Najlepsze na ciepło polane odrobiną lukru. Idealne na jesiennie wieczory, ponieważ i zapach, i kolor mają niezwykle jesienny. Dodatek jabłka sprawia, że muffiny nie są suche. Zapraszam dziś na...

Muffiny z dżemem z marchewki



Składniki:

  • 1,5 szkl. dżemu z marchewki,
  • 2 szkl. mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 duże jabłka,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3 łyżeczki cynamonu*,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych**
* Jeśli nie jesteście miłośnikami cynamonu dodajcie 1,5 łyżeczki.
** Wiórki były dość słabo wyczuwalne, ale polecam dodać 1/2 - 3/4 szkl. drobno posiekanych orzechów. Powinny wyjść jeszcze lepsze!

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy 3/4 szklanki oleju oraz 1,5 szkl. dżemu. Całość dobrze mieszamy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, sodę, cynamon, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe lub orzechy. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i napełniamy nimi przygotowane wcześniej papilotki. Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez 20-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

czwartek, 4 października 2012

Dżem z marchewki i muffiny

Robiliście kiedyś dżem z marchewki? Tak, tak z marchewki... Ci, którzy go jedli mówią wprost - jest dziwny. Inny od znanych nam i uwielbianych dżemów z wiśni czy brzoskwiń. Ale ma w sobie coś intrygującego. Ja swój dżem wykorzystałam do zrobienia muffinek. Muffinki niebawem, a dziś zapraszam Was do zrobienia kilku słoiczków takiego dżemu. Jeśli nie posmakuje Wam w takiej postaci to na pewno przyda się do różnych wypieków. A zatem do dzieła!





Dżem marchewkowy

Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 200g cukru
  • sok  z 2 cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do niewielkiej ilości wody i gotujemy, aż zmięknie. Następnie studzimy i miksujemy. Dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu ok. 20 - 30 minut. Pod koniec smażenie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy je. Z 1 kg marchwi wychodzi ok. 4 słoiczków dżemu.